Inleiding 
Hallo mijn naam is Elsa, ik ben student International Tourisme uit Amsterdam, Nederland. Ik heb altijd een passie voor reizen gehad en momenteel doe ik mijn stage bij Amazing Borneo in Maleisië waar ik onlangs op trip ben gestuurd om een van de beste hike’s in Sabah te ervaren! - Maragang hill is een perfecte dag trip voor avontuurlijke reizigers met een prachtig uitzicht op Mount Kinabalu en de perfecte warming-up voor je klim naar Mount Kinabalu! 

28 Mei 2022 

Het registratie punt in get dorp.

De dag begon met een vroege wekker, aangezien we de groep zouden meeten om 04:00 s’ochtends. We waren erg blij dat er om die tijd nog Grab’s gingen die ons naar het meetingpoint konden brengen. Vandaag was dat het King Park Hotel, wat een mooi centraal punt was. Samen met mijn mede-stagiairs Julian, Alyssa, Jennie, Gail, onze collega Carol en de twee gasten die de tour geboekt hadden werden we opgehaald door Vincent, onze chauffeur van Amazing Borneo. Tijdens onze 2 uur durende rit was het donker en zagen we de lichten om ons heen voorbijgaan terwijl we hoger het berggebied in reden richting een van de beste hike plekken in Sabah. Gedurende de laatste +-45 minuten van de reis begon het licht te worden en keken we met bewondering toe hoe de bergen helderder begonnen te worden. We zagen een kleine waterval stromen in de verte en een mijnschacht die volledig in geel/groen licht gebaad ging.

Het uitzicht bij aankomst in het dorp. 

Toen we in het dorp kwamen, was ik erg blij dat er een wc was tegenover het registratiepunt. De Kinabalu-berg doemde van achter het dorp op, gedrapeerd in wolken, wat een prachtig gezicht was. Na het ondertekenen van enkele formulieren stapten we in een pick-up en werden we naar de voet van de berg gebracht. Vanaf daar was het zicht al behoorlijk verbluffend. 

Via Pickup werden we naar de voet van de berg getransporteerd. Ondertussen keken we uit op Mount Kinabalu.

Onderaan Maragang Hill, start punt van de hike, kregen we eerst een veiligheidsbriefing. 

Eenmaal aangekomen bij de voet van Maragang Hill werden we voorgesteld aan onze twee lokale gidsen. We begonnen onze klim naar de top van Managang Hill. Het pad wisselde tussen modderige wortelachtige steile hellingen, tot brugentjes en rotsachtige paden.  

Onderweg kregen we verschillende flora en fauna te zien, zoals een paar eekhoorns die om ons heen dartelde tijdens een van onze stops, of de tropische kleurrijke bloemen en felgekleurde paddenstoelen onderweg. 

Onze gids was erg aardig voor ons en het was vanaf het begin duidelijk dat ze dit vaker deed. Ze schoot de berg op alsof het een normale ochtendwandeling was, en wachtte vriendelijk op de groep wanneer iemand een adempauze en/of wat water nodig had. Tijdens onze wandeling was er een pitstop op 300/400 meter waar we konden zitten en de mogelijkheid hadden om naar het toilet te gaan indien nodig. 

Het was erg gezellig binnen onze groep. Het koppel die met ons mee waren op tour kwamen uit Singapore en tijdens het klimmen praten we af en toe over de tocht, over onze verschillende culturen en reizen die we gemaakt hadden.  

Kleurrijke bloemen en paddenstoelen, grote varens, vleesetende planten tropische eekhoorns en gekke insecten.

 

Toen we de top bereikten, enigszins uitgeput maar ook enthousiast om het uitzicht te zien. Een prachtig gezicht wachtte ons. We waren omringd door weelderig groene heuvels met aan onze rechterkant de indrukwekkende bergtoppen van Mount Kinabalu gehuld in wolken en aan onze linkerkant beneden, onder het bladerdak waar we net doorheen waren gekomen, het dorp ver beneden in de vallei. 

Wat moet ik meenemen naar Maragang Hill? 

  • Voldoende water (1L zoals op de website is een goed advies)
  • Een trui of iets warms, want het is daar best koud en winderig 
  • (Telefoon)camera om het uitzicht vast te leggen 
  • Snacks (denk aan appels, muslierepen, trail mix etc) 

Misschien ook handig om meenemen: 

  • Een powerbank, hangt af van de leeftijd van je telefoon en hoeveel foto's/video's je gaat maken, maar het zou zonde zijn om niet alle gewenste foto's te kunnen maken vanwege een lege batterij
  • Zakdoekjes, nooit niet handig, maar ook altijd fijn als toiletpapier op locatie
  • Blarenpleisters, voor het geval de schoenen toch niet zo goed zijn ingelopen

Wat trek ik aan naar Maragang Hill? 

  • Laagjes! Lange broek, iets comfortabels zoals een sportlegging of joggingbroek en een t-shirt. Wees voorbereid om te zweten, maar ook voor de veranderende temperatuur. Boven op de berg was het rond de 15 graden en dat is niet zo warm als beneden in de stad. Al krijg je het snel warm genoeg van de fysieke inspanningen.
  • Goede comfortabele schoenen waar je ervaring mee hebt. Je zou nu geen blaren willen krijgen. ;) 

Is Maragang Hill voor kinderen? 
Na het zelf beklimmen van Maragang Hill kan ik aanraden de hike vanaf 12 jaar te doen met kinderen.  

Hoe moeilijk is Maragang Hill? 
Maragang Hill is niet extreem moeilijk, hoewel het nog steeds een hike blijft. Je hoeft niet extreem fit te zijn om de hike te doen, maar een gemiddeld fitnessniveau maakt het wat makkelijker. Vroeger ging ik 1 á 3 keer per week hardlopen en 3 keer per week naar de sportschool, hoewel ik het afgelopen jaar niet echt veel heb gedaan vanwege minimale tijd en energie vanwege mijn studie. Voorafgaand aan de hike maakte ik me een beetje zorgen dat mijn conditie niet meer is wat het was, maar tot mijn verbazing verliep de hike veel makkelijker dan ik had verwacht. Ja, ik was af en toe buiten adem, maar dat waren de gasten en mijn collega's ook. Af en toe pauzeerden we even om wat water te drinken of even op adem te komen. 

Dus ik zou zeggen dat het niet uitmaakt wat je conditie is, zolang je maar een paar goede ondersteunende schoenen met profiel hebt en je gewoon de tijd neemt om af en toe op adem te komen, dan komt het goed en zul je een geweldige hike hebben. ! 

Conclusie 
We hebben ontzettend genoten van deze tocht. Het indrukwekkende uitzicht aan het einde van de tocht was fantastisch om te zien maar de tocht zelf was ook erg leuk om te doen. De paden wisselende af tussen rechte stukken en hele steile stukken omhoog. We liepen over bruggetjes en trappen van uitstekende wortels. Onderweg keken we onze ogen uit aan de gekleurde flora en kregen we bezoek van de Kinabalu eekhoorn (Kinabalu squirrel). Verder viel me het gebrek aan stenen op, de weg omhoog is merendeel aarde, wat een stuk fijner loopt dan rotsen. Kortom ik zou de hike zeker aanraden! Je hoeft niet extreem fit te zijn om Maragang Hill op te klimmen en uiteindelijk draait het er om dat je lol hebt tijdens dit dagje uit.